dania wegetariańskie z mozzarella

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania.
ill gusto italiano

Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
włoskie przepisy
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd więc wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*