restauracja włoska Kraków
Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie porządnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak solidnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.
kuchnia włoska Kraków
Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej
• Dwie ideologie, jakie tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.
Co dogłębnie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!
• Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.
Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.